Az ingatlanközvetítés aktualitásai és aspektusai

ingatlanközvetítő Leskó Zoltán ingatlanszakértő

>>> Mi mindennel van tisztában egy profi ingatlanközvetítő <<<

Aki hivatásaként tekint az ingatlanközvetítői szakmára, annak nem elég a határozott fellépés és a jó üzleti véna. Ez önmagában édeskevés! Alapvető a naprakész tájékozottság, rengeteg területen otthonosan kell mozogni, szerteágazó tudásra van szükség. Íme, néhány témakör és aktualitás a teljesség igénye nélkül, amivel egy profi értékesítőnek még álmából felkeltve is tisztában kell lennie.

Egy dolog biztos: a bizonytalanság

A szomszédban zajló háború miatt, valamint egy előrevetített gazdasági válság küszöbén állva komoly kétségekbe ütközik az, aki egy saját otthon megteremtésével szeretné megalapozni a jövőjét. Már a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta érzékelhető egy általános, nagyfokú bizonytalanság, ami a piac valamennyi szegmensére rányomta a bélyegét. 

Az emberek kétszer is meggondolják, hogy milyen lakóingatlant vásároljanak, illetve, hogy egyáltalán belevágjanak-e egy 20-30 éves futamidejű hitel törlesztésébe. Nem érzik biztos megoldásnak azt sem, hogy a megtakarított pénzüket most lakóingatlanba invesztálják. A támogatási rendszerek jövője is a levegőben lóg. Nincs még egyértelmű tájékoztatás az idén kifutó lakás- és családtámogatási programok meghosszabbítását, esetleges átalakítását illetően.

A piac alakulása az elmúlt években – kronológiai áttekintés

A 2008-as gazdasági válság gyakorlatilag ellehetetlenítette az egész ágazatot. Hosszú éveket kellett várni arra, hogy a helyzet stabilizálódjon, a piac újból magához térjen. 

A hazai ingatlanpiacon 2015-2016 környékétől egy hellyel-közzel lineárisnak mondható, extrém mértékű áremelkedés figyelhető meg.  A kiadott építési engedélyek száma – a 2000-es évek elejének fellendülését követően – évről évre rohamosan csökkent. A támogatásoknak köszönhetően 2016-ra viszont újra megközelítette a 2002-es csúcsidőszakot. A CSOK, az 5%-os áfa-visszaigénylés és a babaváró kölcsön soha nem látott mértékű keresletet eredményezett és az áremelkedéshez is jelentősen hozzájárult. 

Lakásfelújítás

Az állam által 2021 januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe, akik saját tulajdonú ingatlannal rendelkeznek, és legalább egy 25 év alatti gyerek is velük él a háztartásban. A maximálisan felvehető összeg 3 millió forint, amit előre meg kell finanszírozni.

Nincs könnyű helyzetben, aki 2022-ben lakásfelújításon (vagy építkezésen) töri a fejét. Ennek oka a drasztikus anyagár-emelkedés és a munkaerőhiány és az ebből következő emelkedő tendenciát mutató napi árazás. Amellett, hogy megbízható szakembert keresünk és igyekszünk korrekt szerződést kötni, érdemes 20-30%-os (de inkább több, hogy biztosra menjünk akár 40-50%) tartalékkal rendelkeznünk. Az anyagokat javasolt előre beszerezni, és azok raktározásáról gondoskodni. Általános tendencia, hogy ebben a kritikus, bizonytalan helyzetben az emberek inkább halogatnak és kivárnak. Jobbára csak azok vágnak bele a lakásfelújításba, akiknek – például a baba érkezése miatt – nincs más választásuk.

Ingatlan eladás

Az új és a használt ingatlanok értékesítésénél egyaránt visszaesés tapasztalható. A vevők egyre kevésbé hajlandóak (és képesek) megfizetni az ingatlanokat, az eladók részéről mégis a túlárazás jellemző. 

Ehhez a szomszédban zajló háború, az infláció, illetve az állami támogatások elérhetősége (például CSOK, babaváró kölcsön) egyaránt hozzájárult. Az eladók maguk alatt vágják a fát, rengeteg lakás, ház ragad bent hosszú időre a piacon. Ráadásul minél hosszabb ideje hirdetik az ingatlant, annál nagyobb lehet az alku mértéke. Néhány hónap után az érdeklődés alábbhagy és elkerülhetetlen lesz az árcsökkentés. Könnyen előfordulhat, hogy a ház vagy a lakás végül a reális piaci ár alatt talál majd gazdára. Ez az eladónak milliós veszteséget jelenthet.

Ingatlan vásárlás

Mostanában nem egy olyan esetről hallottam a kollégáktól, amikor a vevő – akár szerződéskötés előtt, a legutolsó pillanatban – visszalépett a vásárlástól. Ez egyértelműen a háborúnak és a bizonytalan gazdasági helyzetnek tudható be. Az emberek most még jobban szeretnék biztonságban tudni a pénzüket. Az sem véletlen, hogy 2021-hez képest 2022 első félévében mintegy 30%-kal csökkent a megkötött építkezési szerződések száma.

Az anyagárak emelkedése miatt a befektetők inkább a jó állapotú, illetve a felújított ingatlanok iránt érdeklődnek. „Hála” az elszállt kamatoknak, sokak számára lehetetlen olyan magas hitelösszeget felvenni, mint amekkorára a vásárláshoz szükségük lenne.

CSOK

Az állam az elmúlt néhány évben számos vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget bedobott a gyermekvállalási kedv fokozására. A 2015-ben napvilágot látott CSOK használt és új lakás vásárlásához egyaránt igénybe vehető. A három gyereket tervezők járnak a legjobban, ők 10 millió forintra számíthatnak. A CSOK további 15 millió forint kedvezményes, fix kamatozású hitellel is kiegészíthető.

2022 januárjától a Családi Otthonteremtési Kedvezmény – építkezéshez, bővítéshez vagy korszerűsítéshez – akár másodszorra is kérhető. Ezt akkor tehetik meg a családok, ha az előző igényléshez képest több gyereket vállalnak. Ilyenkor lehetőség van szerződésmódosításra, sikeres elbírálás esetén jár a különbözet.

Családtámogatási kalkulátor                                                                                                                                                                 

Ma Magyarországon – a CSOK-on kívül – többféle családtámogatás is elérhető. A Családbarát Magyarország Központ honlapján közzétett kalkulátorral néhány kattintással kiderítheted, hogy milyen (és mekkora összegű) kedvezményre vagytok jogosultak. Csupán néhány olyan egyszerű kérdésre kell válaszolnod, mint a családi állapotod, életkorod, illetve a meglévő/tervezett gyerekek száma. Ha egy konkrét támogatással kapcsolatban szeretnél további információkhoz jutni, azt az alábbi listából tudod kiválasztani.

Szerintem a cikkből egyértelműen kiderült, hogy szinte napról napra változik a piac. Egy profi szakembernek ezeket a változásokat kutya kötelessége követni, hiszen csak így képes megfelelő tájékoztatást nyújtani és hatékonyan segíteni az ügyfélnek. Az ingatlanközvetítés pont ezért egy rendkívül színes, változatos, kihívásokkal teli szakma. Többek között ez az, amiért a munkám a hivatásom!

Vegyük fel a kapcsolatot

Kövess a Facebookon, értesülj az ingatlanpiaci változásokról időben!

Tarts velünk a legközelebbi real estate stars gálán!

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek