Emelkedni fog a CSOK, a babaváró, és a többi otthonteremtési támogatás 2023-ban?

otthonteremtési támogatás Leskó Zoltán ingatlanszakértő

Téged is érint az otthonteremtés kérdése? Úgy tűnik, hogy az idén véget érő családtámogatási programban már nem tudnál részt venni, mert csak 2023-ban születik meg a baba? Aggódsz, hogy idén lejárnak a családtámogatási kedvezmények? Akkor van egy jó hírem számodra!

Magyarország népessége évtizedek óta csökkenő tendenciát mutat többek között az egyre alacsonyabb gyermekvállalási kedv miatt. Éppen ezért a kormány olyan stratégiát vezetett be, melyben segíti a fiatalok lakhatási és családalapítási céljainak megvalósítását. Az otthonteremtési támogatás mellett jelenleg is számos különféle családtámogatás van érvényben, melyek keretösszegénél emelésre számíthatsz. 

Orbán Viktor miniszterelnök szívügyeként tekint a magyar családok támogatására. Még a választási kampányok idején tett egy olyan ígéretet, miszerint az idén kifutó konstrukciókat a jövő évben is fenntartaná. Habár szkeptikusak is lehetnénk egy szimpla ígéret kapcsán, a jövő évi költségvetési tervezetben ez konkrét számadatokkal alátámasztva jelenik meg. Így jogosan feltételezhető, hogy 2023-ban szintén fontos szerepet kap majd a családtámogatás és még az összegek emelkedésére is számíthatsz!

Az otthonteremtési támogatások nem szűnnek meg

A lakástámogatások esetén a tervezetben 491,225 milliárd forintot szeretne elkülöníteni a kormány az idei 382 milliárdhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a lakáscélú hitelek esetén magasabb összegű kedvezményes lakástámogatásban részesülhetsz jövőre. Ha pedig ez nem lenne elég, a CSOK felhasználásával történő ingatlanvásárlások illetékmentességi kedvezménye is megmarad. Ezzel pedig szintén jelentős összeget takaríthatsz meg a lakásvásárlás során.

Gyereket terveztek? Szeretnétek egy biztonságos otthonban felnevelni? Akkor nem érdemes sokáig várni! A 2023-ra kiterjesztett, illetve megnövelt keretösszegű otthonteremtési támogatással megvehetitek álmaitok otthonát, mielőtt még az egekbe szöknének az ingatlanárak. A megfelelő feltételek megléte mellett ugyanis akár 10 000 000 forint összegű vissza nem térítendő támogatáshoz és 15 000 000 forint állami kamattámogatott hitelhez juthattok hozzá.

Meddőség, babavárás és gyermekgondozás

Egyre több pár küzd fogantatási nehézséggel, mely szerencsére számos esetben kezelhető. Például amennyiben az állapot hátterében életmódbeli tényezők (dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése…stb.) vagy valamilyen rejtett,eddig  kezeletlen betegség áll, a gyógyulási esélyek kifejezetten biztatóak. Ha sikeres az eljárás, akkor a fiatal pár új reményt kap a gyermekáldásra. Ennek elősegítéséhez a kormány 9,89 milliárd forintnyi támogatással kíván hozzájárulni.

Megfogant a baba? Érdemes minél hamarabb utánajárni a babaváró hitelnek, amit nem kell egyedül megtenned. Szakértő szemmel én is szívesen segítek!  2023-ban 175,263 milliárd forinttal támogatja a kormány a hitelfelvételt. Ez pedig majdnem a duplája az idei évi keretnek.

A családtámogatás nem merül ki a fentiekben. A csecsemőgondozási díj összege 154,408 millió forintra emelkedik, emellett a gyermekgondozási, valamint az örökbefogadói díj összege 318,434 milliárd forintra nő 2023-ban.

Mi történik a személyi jövedelemadóval?

Mint azt már tudjuk, a fiatal családok magasabb összegű otthonteremtési támogatásban részesülhetnek a jövő évben. A baba születéséig (és azt követően) további támogatások és kedvezmények vehetőek igénybe annak érdekében, hogy természetes módon ösztönözzék a születések számát, illetve jobb életszínvonalat biztosítsanak a magyar családok számára. De milyen SZJA kedvezmények léteznek és kik lehetnek ezekre jogosultak?

  • Friss első házasok kedvezménye
  • Családi adókedvezmény a TB-járulékokra
  • A nők minimum 3 szülés utáni munkaerő-piaci elhelyezkedésének megkönnyítésére SZOCHO adókedvezmény
  • 4 gyermek után már egyáltalán nem kell SZJA-t fizetned családanyaként
  • Az öröklés után nem kell illetéket fizetned (ahogyan a CSOK lakásvásárlásnál sem)
  • 25 év alattiak szja mentessége

Egyéb kedvezmények és lehetőségek

A fiatalok esélyeit növeli az is, hogy nem kell minden tanfolyamért vagy vizsgáért fizetniük, amit elsőre sikeresen teljesítenek. Ilyen például a nyelvvizsga és a jogosítvány elméleti tanfolyama. Ezenkívül a családok támogatása a gyermekek kedvezményes étkeztetésében, táboroztatásában (Erzsébet-táborok), valamint a gyermekekkel foglalkozó intézmények segítésében szintén megmutatkozik. Ezzel pedig rengeteg teher lekerül a magyar emberek válláról: összesen 309 milliárd forintnyi összeget írtak be a jövő évi tervezetbe.

Tanácsadásra lenne szükséged? Kérdéseid vannak az otthonteremtési támogatással vagy a babaváró hitellel kapcsolatban? Keresd fel bátran ingatlan- és hitelközvetítő irodámat az elérhetőségeim egyikén. 

A tanácsadás során segítek eligazodni a különféle hitelek között, legyen szó lakáshitelről vagy akár babaváró hitelről. Mindenképpen megkeressük a jelenlegi helyzetedhez illő legmegfelelőbb hitelkonstrukciókat!

Vegyük fel a kapcsolatot

Kövess a Facebookon, értesülj az ingatlanpiaci változásokról időben!

Tarts velünk a legközelebbi real estate stars gálán!

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek