Ingatlan értékbecslés eladóknak és vevőknek

A tudás hatalom! Ez különösen igaz az ingatlan ügyleteknél, hiszen ha nem ismerjük a reális piaci értéket:

a.,
évekig várhatunk a megfelelő vevőre, VAGY
b.,
ami még rosszabb, akár milliós összegektől eshetünk el. Számos olyan élethelyzet van, amikor az ingatlan értékbecslés megkerülhetetlen. Ügyfeleim leginkább eladóként veszik igénybe a segítségemet, de akadnak olyanok is, akik lakás- vagy házvásárlás előtt állnak, szeretnének jó alkupozícióba kerülni, fényt deríteni a rejtett hibákra, valamint megtudni, reális-e a meghatározott ár.

Miért válassz engem?

Ingatlan eladásnál egy profi értékbecslő (szó szerint) aranyat ér!

„Felnézek a legnépszerűbb ingatlanos oldalakra, ott biztosan van olyan lakás, ami az enyémhez hasonló.” – Sajnos ez egyáltalán nem jó taktika! Egy ingatlan valós értéke ugyanis sok-sok apró jellemzőből tevődik össze. És annak az esélye, hogy a tiéddel 100%-ban megegyezőt találj, egyenlő a nullával. Sőt, az is gyakori, hogy az eladók, akiknek a hirdetését böngészed, tévesen határozták meg a vételárat. Ha alulárazol, sokat bukhatsz: egy profi ingatlan értékbecslő megéri azt a néhány tízezer forintos plusz ráfordítást, hiszen itt milliós eltérésekről beszélünk.

Egy álomotthonért hajlandóak többet fizetni

Stílusban és színben össze nem illő bútorok, előnytelen elrendezés, zsúfoltság és rendetlenség. Persze ezek gyakori, életszerű szituációk, mégis, valljuk be őszintén: ha lakás vagy házvásárlásról van szó, a legtöbben egy tökéletes álomotthonba szeretünk bele, amiben meglátjuk a kínálkozó lehetőségeket… És ezért hajlandóak vagyunk nagyobb összeget kifizetni.

Miért nem elég az ingatlan értékbecslés kalkulátor?

Egyszerűnek tűnő és egyben csábító megoldás, hogy csupán néhány adat online bepötyögésével megtudhatod az eladni (vagy megvásárolni) kívánt ingatlan reális értékét. Ez körülbelül ugyanannyira „megbízható”, mint a fentebb említett módszer, a hasonló ingatlanokhoz való viszonyítás. Minél több egyedi jellemzővel bír az adott ház vagy lakás, annál nagyobb a hibalehetőség. Ráadásul az értékbecslés kalkulátor eredménye hivatalos dokumentumként nem használható fel, pedig vannak olyan élethelyzetek, amikor erre kifejezetten szükség lenne (például hitelfelvételnél, peres eljárásoknál kötelező a hivatalos dokumentum megléte).

Az ingatlan értékbecslés szabályai, szempontjai

A fenti lista korántsem teljes, és, mivel nem egzakt tudományról beszélünk, a szakmai ismereteken felül rengeteget számít a tapasztalat, és az a képesség, hogy előre tudjuk jelezni azokat a piaci változásokat, melyek rövid időn belül jó eséllyel bekövetkezhetnek.

Objektív, hivatalos ingatlan értékbecslés eladóknak és vevőknek szakértőtől.

Ezek is érdekelhetnek..