Ingatlanárak alakulása

Tv műsorok, Rádió műsorok

Hír TV interjú: Ingatlanárak alakulása – Ingatlan eladás hatékonyan

2022. szeptember 12 – 7 perc 53 másodperc 

Az ingatlaneladás egyik legfontosabb tényezője a reális piaci ár meghatározása. Ennek ellenére általános tendencia, hogy akár 10-20-30%-kal túlárazott ingatlanokkal találkozni a hirdetésekben. Ennek a legfőbb oka az, hogy az eladók saját házukhoz, lakásukhoz erősen kötődnek érzelmileg. A jelentős túlkínálat mellett most csak az rúghat labdába, aki jól árazza be az ingatlant.

Hír TV interjú: Ingatlanárak alakulása – Nagy albérlet körkép

2022. augusztus 22 – 7 perc 24 másodperc 

A szeptemberi iskolakezdéshez közeledve dübörög az albérlet piac, sokan keresnek most kiadó ingatlanokat. A rezsicsökkentés-csökkentés miatt az energetikailag korszerűtlen,„pénznyelő” lakásokat gyakorlatilag lehetetlen kiadni. A helyzet nyertesei a rezsivédett panelek, melyek iránt megnőtt az érdeklődés. Hiába a szűkülő kínálat, az augusztusi adatok alapján mintegy 20%-kal kell most többet fizetni a lakbérért, mint az előző év ugyanezen időszakához képest.

Ingatlanárak alakulása – Minden, ami júliusban történt az ingatlanpiacon. – Kalmárok #82

2022. július 29 – 1 óra 3 perc 50 másodperc 

A rezsicsökkentés-csökkentése az ingatlanpiacra is rányomta a bélyegét. Tömegesen kerülnek meghirdetésre olyan – zömében nagy alapterületű – ingatlanok, melyek kedvezőtlen energetikai besorolással rendelkeznek. Az ilyen típusú házaknál, lakásoknál az eladóknak jó eséllyel a felújítási, korszerűsítési költségeket is számításba kell majd venniük az árképzésnél. Egy újabb „panel boom” küszöbén állunk: az alacsony fogyasztású, szigetelt, távhős lakások iránt egészen biztos, hogy megnő majd az érdeklődés, ami áremelkedést hoz magával.

Ingatlanárak alakulása, hitelmoratórium – Maradjunk, vagy kilépjünk? – Karc FM interjú

2022. július 27 – 21 perc

A hitelmoratóriumot a kormány év végéig meghosszabbította – azonban ennek ára van. A döntés meghozásánál mindenképpen számolni kell a jelentős többletfizetéssel (felhalmozódó kamat), valamint a futamidő meghosszabbodásával. Fontos tudni, hogy a bankok általában eleve kínálnak bizonyos fizetési könnyítéseket. A hitelfelvételnél, illetve a moratóriumból való kilépésnél ezekről is érdemes teljeskörűen tájékozódni.

Hír TV interjú: Ingatlanárak alakulása – Hogyan hat az ingatlanpiacra a rezsirendelet?

2022. július 27 – 9 perc 28 másodperc 

A rezsirendelet a piac kettéválását fogja eredményezni. Azoknál az ingatlanoknál, melyeknél – például az Otthon Melege Program keretein belül – elvégezték a korszerűsítést, szinte borítékolható az áremelkedés. Egyes lakás- és háztípusok, ahol a szükséges energetikai modernizálás elmaradt, gyakorlatilag eladhatatlanná válnak. Az ingatlanvásárlásnál még fontosabb lesz a tudatos tervezés, a rezsiköltségek megfontolt, előzetes kalkulációja.

Hír TV interjú: Ingatlanárak alakulása, az orosz-ukrán háború és a rezsiemelkedés hatása a piacra.

2022. július 22 – 7 perc 25 másodperc 

A keresletcsökkenés már egy körülbelül 2 hónapja tartó tendencia, ami július hónapot vizsgálva egy nagyjából 50% körüli visszaesést jelent. Most a beruházók és a vásárlók is kivárnak. Óriási a bizonytalanság, a jegybanki alapkamat pedig már elérte a 10%-ot. Az eddig jó ideje felfelé kúszó ingatlanárak mérséklődni látszanak – a korszerűtlen energetikával rendelkező házak, lakások egészen biztos, hogy lényegesen alacsonyabb összegért fognak elkelni.

Hír TV interjú: Ingatlanárak alakulása, az ingatlanközvetítés aktualitásai.

2022. július 6 – 4 perc 25 másodperc 

Ukrán-orosz háború, nyersanyag- és munkaerőhiány, az euró-forint árfolyam ingadozása… Az elmúlt időszak történései jelentős változásokat hoztak az ingatlanpiacon. Rengeteg építési projekt leállt, a kereslet pedig mintegy 35%-kal visszaesett. Mindez azt hozza magával, hogy az eladóknak valószínűleg lejjebb kell faragniuk az irreálisan magas árból. Ahhoz, hogy valaki értékesíteni tudja a házát, lakását, most tűpontos értékbecslésre van szükség.

Karc FM interjú: Ingatlanárak alakulása – Szeptemberig várjon mindenki a lakásvásárlással.

2022. július 4 – 34 perc 4 másodperc 

Jövőre a kormány egy minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 3200 milliárd forintot fordít családtámogatásokra. A falusi CSOK igénylésének végső határideje az év végéig meghosszabbodik. Ezek egészen biztos, hogy változásokat fognak eredményezni az építőipari beruházások és az ingatlanpiac területén. Még számos tisztázatlan kérdés van, ezért aki teheti, érdemes megvárnia a szeptembert a lakásvásárlással.

Karc FM interjú: Ingatlanárak alakulása – 40-50 százalékkal több pénzre lesz szüksége annak, aki lakásfelújításba kezd.

2022. június 7 – 25 perc 57 másodperc 

Az energia- és alapanyagárak növekedése, a munkaerőhiány, az extrém mértékű infláció, illetve a szomszédban zajló háború bizonytalanná tette a lakásfelújítások, építkezések jövőjét. Az esetleges többletköltségek fedezéséhez most legalább 20-30, de inkább 40-50% körüli tartalékkal javasolt rendelkezni. Tehát idén csak annak éri meg egy ilyen jellegű projektbe belekezdenie, akinek tényleg nincs más lehetősége. Az érdeklődők száma folyamatosan csökken, a háború és az előrevetített gazdasági válság miatt egy általános bizonytalanság érezhető a vásárlók részéről.

Karc FM interjú: Ingatlanárak alakulása – 5 vagy akár 10 millióval túlárazott ingatlanok.

2022. június 1 – 33 perc 47 másodperc 

Az olyan lakástámogatási konstrukciók, mint a CSOK, a babaváró vagy a zöld hitel, óriási lendületet adtak az építőiparnak és a lakáspiacnak. Az elmúlt időszakban mind a használt, mind pedig az új építésű házak, lakások esetén az árak drasztikus emelkedése figyelhető meg. Az eladók sok esetben 5 vagy akár 10 millió forinttal a reális piaci ár felé lőnek. Ez főként azokra jellemző, akik nem a megváltozott élethelyzetük miatt, „kényszerből” döntenek az eladás mellett. Ennek eredményeképp rengeteg lakás ragad bent hosszú időre a piacon.

Manna FM interjú: Az ingatlanárak alakulása, az ingatlanpiac helyzete és hitelezés

2022. szeptember 10 – 25 perc 5 másodperc 

A piac megfordult: a túlárazott ingatlanok jelenleg az eladhatatlan kategóriát képviselik. Budapestet vizsgálva egy lakásnál maximum kettő, családi háznál pedig legfeljebb 6 hónap az optimális értékesítési idő. Ha ennyi idő alatt nem kel el az ingatlan, valószínű, hogy a vételár rosszul lett megbecsülve. A kereslet oldaláról egyre fontosabbá válnak az energetikai szempontok. Az energetikai tanúsítványt az eladóknak minél hamarabb érdemes kikérniük és bemutatniuk a potenciális vásárlóknak.

Manna FM interjú: Ingatlanpiaci körkép, az ingatlanárak alakulása 2022 júliusában

2022. július 3 – 31 perc 51 másodperc 

Az elmúlt években az ingatlanárak drasztikus emelkedése volt tapasztalható. Ebben a különböző lakástámogatások is óriási szerepet játszottak (például CSOK, babaváró). A nemrég kifutott zöld hitelnek köszönhetően sorra épültek az új házak és lakások, melyeknek mintegy 20%-kal emelkedett meg az ára. Ez a használt ingatlanok értékét is feljebb srófolta. Az építőanyag árak emelkedése, a magas infláció és az elszabadult jegybanki alapkamat miatt.

Ingatlaneladás új szintre emelve, kihasználva a modern technológia páratlan lehetőségeit.