Házvásárlás CSOK-ra 2022-ben: így takaríts meg akár milliókat

házvásárlás CSOk-kal 2022-ben - Leskó Zoltán ingatlanértékesítő

A CSOK egy összetett támogatási forma, mely családok százezreinek jelent hatalmas segítséget házvásárlás esetén. Mind a vissza nem térítendő támogatásról, mind pedig a hitelről rengeteg tévhit kering az interneten. Ezeket a cikk első felében igyekszem tisztázni, utána pedig hasznos tippekkel látlak el arra vonatkozóan, hogyan tudod kihozni a CSOK-ból a maximumot – azaz mi kell ahhoz, hogy akár milliókkal több maradjon a családi kasszában.

Mi az a Családi Otthonteremtési Kedvezmény?

A CSOK (korábban „szocpol”) a magyar állam által 2015-ben bevezetett, vissza nem térítendő támogatás. A kapott összeg használt és új ingatlan építésére, vásárlására, valamint bővítésére fordítható. A támogatás mértéke a meglévő, illetve jövőben vállalt gyermekek számától függ, továbbá attól, hogy új építésű vagy használt házról, lakásról van-e szó.

CSOK támogatás ≠ CSOK hitel

Sokan keverik a szezont a fazonnal, azaz a CSOK támogatást a hitellel. Valóban, a vissza nem térítendő támogatás mellett az állam a 2 vagy több gyerekes családok számára kamattámogatott hitelt is biztosít. Ez 2 gyermek esetén 10 millió forintot, 3 vagy több gyereknél pedig 15 millió forintot jelent, a futamidő végéig kedvező, 3%-os fix kamattal. Amennyiben ez az összeg kevésnek bizonyul, a CSOK hitel egyéb (piaci) lakáshitellel is kiegészíthető. A CSOK hitel nem összekeverendő a babaváró kölcsönnel. Utóbbi ugyanis egy állam által támogatott (szabad felhasználású, gyerek születése esetén kamatmentes) hitel, mely természetesen ingatlanvásárlásra is fordítható.

CSOK 2022 – ilyen általános feltételekkel tudod igényelni

Ha még nincs gyereketek, de a jövőben szeretnétek, úgy fontos feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Amit kevesen tudnak, az az, hogy CSOK-ra a gyermeküket egyedül nevelő szülők is jogosultak lehetnek.

További alapvető feltételek:

 • magyar állampolgárság
 • EU-s állampolgárság esetén tartózkodási engedély megléte
 • Magyarországon állandó bejelentett lakcím
 • köztartozás-mentesség és büntetlen előélet
 • 6 hónap folyamatos TB jogviszony maximum 30 nap megszakítással (1 vagy 2 gyermek esetén)
 • 24 hónap folyamatos TB jogviszony maximum 30 nap megszakítással (3 vagy több gyermek esetén

Hogyan alakul a támogatás összege…

 • használt lakás vásárlásánál?

1 gyermek = 600 000 Ft

2 gyermek = 1 millió 430 000 Ft

3 gyermek = 2 millió 200 000 Ft

4 vagy több gyermek = 2 millió 750 000 Ft

 • új építésű ingatlan esetén?

1 gyermek = 600 000 Ft

2 gyermek = 2 millió 600 000 Ft

3 vagy több gyermek = 10 millió Ft

Házvásárlás CSOK-ra: Az ingatlanra vonatkozó előírások

Először is, csak akkor adható támogatás, ha az ingatlan a nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van feltüntetve, továbbá alkalmas lakhatási igények kielégítésére (például közműves villamos energia szolgáltatás megléte). Ezt egy helyszíni szemle keretein belül vizsgálják. 

A hasznos alapterületre is vonatkoznak előírások, ami:

 • 1 gyereknél minimum 40 négyzetmétert (egylakásos háznál: minimum 70 m2),
 • 2 gyereknél minimum 50 négyzetmétert (egylakásos háznál: minimum 80 m2),
 • 3 vagy több gyereknél minimum 60 négyzetmétert (egylakásos háznál: minimum 90 m2) jelent.

FONTOS – 2019 júliusától eltörölték a használt lakásoknál a 35 millió forintos maximum értékhatárt, így már ettől drágább ingatlan is megvásárolható CSOK-ra.

Amennyiben házvásárlásra kerül a sor, vedd figyelembe, hogy a hitelfelvétel és a folyósítás nem megy egyik pillanatról a másikra – általában 2-3 hónapba telik „lezongorázni” a folyamatot. A lakcímbejelentést a folyósítást követő 90 napon belül meg kell tenni!

Ha az igénylést követő 5 év elteltével úgy döntesz, hogy használt lakást vásárolnál, a CSOK átvihető abban az esetben, amennyiben nagyobb és/vagy drágább lakásról, házról van szó. Ehhez az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:

 • Az új ingatlan adásvételi szerződését az eladást követő 60 napon belül meg kell kötni
 • A CSOK-os ingatlan eladása és az új ingatlan vásárlása között maximum egy év telhet el

Mennyi CSOK jár, ha korábban már igénybe vettél szocpolt?

Amennyiben korábban már részesültél egyéb lakástámogatásban, például szocpolban, akkor sem kell elkeseredned. Igaz, ilyenkor csupán a különbözetet kapod meg, azaz a CSOK-ból levont összeget.

Tegyük fel, hogy 2014-ben felvettél 2,4 millió Ft szocpolt. 2022-ben új építésű ingatlant vásárolnál 2 (meglévő) gyerekkel, így elvileg 2,6 millió forintra vagy jogosult. Ennek a különbözete 200 ezer forint, tehát ennyit fogsz kapni.

Oké, tudom, ez elég kevés. Mégis azt mondom, hogy még 1 Ft-nál is érdemes élned a CSOK lehetőségével. 🙂

Mégis kinek és miért éri meg mindenképpen felvenni a CSOK-ot?

A korábbi szabályozás szerint az állami támogatás összegével lehetett csökkenteni az illeték alapját. 2021. január 1-től azonban az a személy, aki CSOK-kal építkezik, vagy így vásárol/bővít ingatlant, az teljes illetékmentességet élvez

A vagyonszerzési illeték a vételár 4%-a. Ez egy 50 milliós családi ház esetében 2 millió forint, amit nem kell megfizetned… De már egy valamivel szerényebb, 30 milliós ingatlannál is 1,2 millió forint marad pluszban a zsebetekben.

Jó hír, hogy használt és új házra, lakásra egyaránt vonatkozik. Nem kérdés, hogy ez óriási pénzügyi segítséget jelent a gyerekes és/vagy gyereket tervező családok számára. Nem kell külön igénylőlapot kitölteni – CSOK-ra való jogosultság esetén az illetékmentesség automatikusan életbe lép.

Az adó-visszatérítési támogatásról is érdemes szót ejteni

Új építésű ingatlan vásárlása esetén 2021 januárjától az 5 %-os áfa visszaigényelhető, amennyiben CSOK lett megállapítva. Ezt a lakástámogatási kérelem benyújtásával egy időben kell leadni. Az így elnyert összeg kizárólag lakáscélra fordítható, melyet a bank utolsó vételárrészletként közvetlenül az eladónak utal. A kedvezmény 2022. december 31-ig vehető igénybe.

Számoljunk egy kicsit:

Az (új építésű) ingatlannak, amit kiszemeltél, 50 millió forint a nettó vételára. Ha az 5%-os áfatartalom visszajár, akkor 2 millió 500 000 Ft-hoz jutsz hozzá, tehát ennyivel olcsóbb a családnak a házvásárlás. Természetesen mindent számlával szükséges igazolni.

És akkor ehhez számoljuk még hozzá a fentebb részletezett illetékmentességet, ami további 2 millió forint kedvezményt jelent. Szóval azzal, hogy felvetted a CSOK-ot összesen 4 és fél milliót nyertél, azaz majdnem a vételár 10%-a a családi kasszában maradt.

Nem kérdés tehát, hogy annak is érdemes felvenni a CSOK-ot, aki úgy gondolja, hogy néhány ezer forintért nem éri meg a papírokkal való „szöszmötölés”.

Házvásárlás során ügyfeleim részére INGYENES hitelközvetítést biztosítok. Ez azt jelenti, hogy nem neked kell kibogarászni az internetről, hogy az igényléshez milyen dokumentumokra van szükséged, vagy kinyomozni, hogy egyáltalán megfelelsz-e a feltételeknek. Amennyiben CSOK hiteledet piaci lakáshitellel egészítenéd ki, megtalálom számodra a legkedvezőbb ajánlatot.

Vegyük fel a kapcsolatot

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek