Ingatlaneladás adó vagy illeték? Ne keverd össze a két fogalmat!

ingatlaneladás adó - ingatlaneladás illeték - ingatlaneladás SZJA - Leskó Zoltán ingatlanértékesítő

Ha a saját lakásodat, házadat értékesíted, hamar azon kapod magad, hogy rengeteg az olyan új kifejezés, amivel muszáj tisztában lenned. Az egyik ilyen az ingatlaneladás adó – azaz, hogy mennyit/milyen minőségben kell fizetned. Ez még véletlenül sem jelent egyet az illetékkel…

Bizonyos vagyontárgyak sikeres értékesítése után adót fizetünk

Ilyen például egy nagy értékű festmény, a gépjármű, és igen, az ingatlan is ebbe a kategóriába tartozik (habár itt nem ingóság értékesítéséről van szó). Fontos: egy lakásnál, háznál vagy teleknél akkor jön képbe az adófizetés, amennyiben azt a vásárlás utáni 5 éven belül értékesíted, valamint a tényleges eladási ár magasabb, mint az az összeg, amennyiért Te korábban megvetted az ingatlant.

Ingatlaneladás SZJA – így tudod kiszámolni az adóalapot

Az adóalapot a megszerzett jövedelem (nyereség) jelenti. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogy kivonod a tényleges eladási árból azt az árat, amennyiért anno megvetted az ingatlant.

Az adóalapból bizonyos tételek levonhatók, amennyiben még megvannak a hivatalos számlák. Ilyenek az eladási ár 5%-ánál nagyobb értéknövelő beruházások (pl. nyílászáró csere, festés, hidegburkolás…stb.), az általad megfizetett vagyonszerzési illeték, illetve az eladással kapcsolatban felmerülő költségek (pl. az ingatlanos jutaléka).

Az ingatlaneladás adó mértéke 15 %

Az idő fontos tényező, azaz, hogy hány év telt el azóta, amióta megvetted a házat vagy a lakást.Az adóalap a vásárlás évében és az azt követő évben 100%, majd sávosan csökken:

  • 2 év elteltével 90%,
  • a vásárlás évét követő 3. évben 60%,
  • a 4. évben pedig 30%.

 Konkrét példa ingatlaneladásból származó SZJA fizetési kötelezettségre:

2 éve vásároltál egy lakást 20 millió forintért, amit most 30 millióért sikerült eladnod. Erre az ingatlanra 1 millió 350 000 Ft SZJA-t kell fizetned.

Ha nagy értékű vagyontárgyra (pl. autóra, ingatlanra) teszünk szert, illetéket kell fizetni

Habár rengetegen keresnek rá az „ingatlaneladás illeték” kifejezésre az interneten, valójában ez egy abszolút helytelen megfogalmazás. (Vagyonszerzési) illetéket ugyanis a vásárló fizet, nem pedig az eladó. Ennek mértéke 2022-ben is a vételár 4%-a. Ha kiszámolod, egy igen magas összegről van szó: egy 35 millió Ft-ért megvásárolt lakás esetében például ez 1,4 millió forint. Azok, akik megkapták a CSOK-ot, használt és új ingatlan vásárlásakor egyaránt illetékmentességet élveznek. 

Összefoglalva: Ingatlaneladás adó vagy illeték? A kettő nem ugyanaz! A képlet pofonegyszerű: az eladó adót fizet, ami a vételár és eladási ár különbözetének 15%-a, mely a második évtől sávosan csökken. A vevőnek illetéket kell szolgáltatnia, ami a vételár 4%-át jelenti.

Eladóként szeretnéd a lehető legmagasabb összeget megkapni ingatlanodért?

 Gyorsan lebonyolítanád az adásvételt?

Itt vagyok, segítek!

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek