Ne fizess még többet a bankodnak – A megoldás: hitelközvetítés

hitelközvetítés - Leskó Zoltán

Te kaptál értesítést a forintosított hitelkiváltásról és a moratóriumból való kilépésről? Nem?

Amennyiben változó kamatozású, vagy forintosított svájci frank alapú hiteled van, úgy értesítést kellene kapnod a saját bankodtól a fentiekre vonatkozóan. Azonban a pénzintézetek zöme nem foglalkozik ezzel, hiszen számukra ez többletköltséggel és plusz energiaráfordítással járna. Amennyiben forintosított devizahiteled van, vagy a moratóriumban éppen nem kell fizetned, úgy érdemes inkább fix kamatozású hitelre váltanod a későbbi magas költségek elkerülése végett.

Ne aggódj, a hitelközvetítés segíthet – nagyon fontos, hogy minél hamarabb cselekedj!

A forintosított svájci frank alapú hitel még mindig kiszámíthatatlan

A fenti címben szereplő hitel rendkívül kedvezményes kamatozású lehetőség volt, amivel rengetegen éltek is. Az árfolyam azonban rövid idő alatt jelentősen megnövekedett, ami a devizahiteles családoknak igencsak megterhelővé vált havi szinten. Ennek enyhítésére 2015-ben a magyar bankok bevezették a forintosítást, azonban még itt is számolni kell a 3 havi BUBOR-ral.

A Budapest Bankközi Offer Ráta kiszámítása során az MNB által közzétett referenciakamatot veszik alapul, ami a kereskedelmi bankok egymásnak nyújtott egy éven belüli hitelek esetében alkalmazott kamatlábak átlaga. Tehát a kamatozás még a hitelközvetítő irodák szerint is elég kiszámíthatatlan: főleg hosszú távra nézve. De mi a helyzet akkor, ha a hitel moratórium alatt áll és nem szükséges törleszteni azt a moratórium végéig? És mit szólnak ehhez a hitelközvetítők? Biztosan megéri?

A moratórium kényelmes lehet, de hosszú távon egyetlen hitelközvetítő sem ajánlaná

A hitelmoratórium hatalmas segítséget jelentett a koronavírus járvány első időszakában, amikor sokan elveszítették a munkahelyüket vagy a vállalkozásuk csődközeli állapotba került. Azonban ha már fizetőképesek vagyunk, akkor érdemes inkább törleszteni a részleteket, hiszen könnyű megszokni a nemfizetés adta kényelmet. Jó tudni, hogy a moratórium ideje alatt a részleteket és a kamatokat ugyan nem kell fizetni, de az ezekhez tartozó kamatok ebben az időszakban is felszámításra kerülnek.

Miért olyan nagy probléma ez?

A moratórium végén újból fizetni kell majd a törlesztőrészleteket, azonban ez nem haladhatja meg az eredeti törlesztés mértékét. Így a felhalmozódott kamat tovább növeli a futamidőt és a visszafizetendő összeg mértékét is. Ez az a kamatérték tehát, ami alapján érdemes átgondolni a lehetőségeket egy független hitelközvetítő segítségével.

Nem érdemes halogatni a dolgot – ugyanis ha MOST nem lépsz, akkor nagyon csúnyán ráfázhatsz a későbbiekben a hónapról hónapra drasztikusan emelkedő jegybanki alapkamat miatt.

A moratórium korábban automatikus volt, a legutóbbi hosszabbításkor viszont igényelni kellett a bennmaradást. Ez ugyan kényelmes lehet, hiszen a jelenben így nem kell fizetni a törlesztőket és a kamatot sem. De mi az ára ennek? Hosszabb távon többet kell visszafizetni, mint amennyit eredetileg kellett volna.

Hogyan szabadulj ki a változó kamatozású hitel csapdájából?

Sokan nem tudják, de a változó kamatú hitelek fix kamatozású hitelekkel is kiválthatóak. És bizony amilyen hamar csak lehet, ki is kell váltani őket – minél tovább vársz, annál valószínűbb, hogy egyre több pénz folyik majd ki a kezedből feleslegesen!

A hitelközvetítés során sorra vesszük a számításba jöhető hiteleket és azok feltételeit. A fix kamatozású hitelek nagy előnye a kiszámíthatóság és a biztonság, hiszen a kamatösszegek a futamidő végéig kötöttek.

FONTOS: a hitel kiváltása után azonban már nem érvényes a hitelmoratórium, így azt az első pillanattól kezdve fizetned kell. Viszont ezzel a biztos megoldással nem érhet meglepetés a törlesztés során, mivel egy kiszámíthatóbb, élhetőbb kamatozású hitelt kaphatsz a régi helyett.

Ajánlott minél gyorsabban lépni az ügyben, hiszen az infláció miatt erős növekedésnek indultak a kamatok is, így a késlekedéssel csak magasabb kamatértékhez juthatnál hozzá. Azonban most még jónak számítanak a kamatok a fix kamatozású hitelek esetében, ezért érdemes azonnal lecsapni erre a lehetőségre!

Ne késlekedj!

Amennyiben segítségre van szükséged, úgy minél hamarabb keresd fel ingatlan- és hitelközvetítő irodámat elérhetőségeim egyikén. A beszélgetés során felmérjük a jelenlegi helyzetedet és megkeressük a számodra legideálisabb hitelkonstrukciót.

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek