Hova tart a lassuló ingatlanpiac? – ingatlanpiaci elemzés 2023 második felére

Egy korábbi cikkben már beszámoltam arról, hogy jelenleg óriási a bizonytalanság a piacon. Ez a következő hónapokban valószínűleg még tovább fog fokozódni.

Szerző: Leskó Zoltán, LZ Ingatlan Expert

Dátum: 2023-06-23

Mint profi ingatlanközvetítő, kiemelten fontos számomra, hogy naprakész legyek a jelenlegi gazdasági környezetben bekövetkező változásokkal kapcsolatban. Jelen írásom a 2023-es év második felére vonatkozóan szemügyre veszi az aktuális ingatlanpiaci trendeket, az építőipari árak mérséklődését, illetve a jegybanki alapkamat szigorításának hatásait. Közérthető ingatlanpiaci elemzés következik, tekintsük meg, milyen változásokat hozhatnak ezek a tényezők a közeljövőben.

Mi volt a Trend eddig?

Az ingatlanpiac mindig is szeszélyes terület volt, ahol hol a vásárlók, hol az eladók örülhetnek. Sokan még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a vásárlók körében tombolt az ingatlanláz, és a szinte felfoghatatlan tempóban növekedő árakról volt szó a hírekben. Nos, úgy tűnik, most a vásárlók lélegzetvételének ideje jött el.

Geopolitikai feszültségek

Ahogy a legtöbb dologban, az ingatlanpiacon is megmutatkoznak a világpolitikai események hatásai. Az Orosz-Ukrán konfliktus miatt kialakult bizonytalanság a gazdasági környezetet és a befektetői hangulatot is érinti. Szinte érezni lehet a levegőben a feszültséget, amit a potenciális vásárlók is érzékelnek, és ezt tükrözi a csökkenő ingatlanpiaci aktivitás.

Magas infláció és alapkamat

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gazdasági tényezőket sem. A magas, 13%-os jegybanki alapkamat és az ezzel párhuzamosan megugró infláció mind-mind hozzájárulnak a piac lassulásához. Kevesen vállalják a magas kamatok mellett a jelzáloghitel felvételét, ami visszafogja a vásárlási kedvet.

Az ingatlanpiacon az elmúlt időszakban egyértelmű trend volt az eladók túlárazása. Sok eladó túl magas árat kért a lakásáért vagy házáért, amihez képest a vásárlók már nem találták reálisnak az árakat. Ez a helyzet szintén visszatartja az embereket a vásárlástól. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a vásárlók inkább kivárnak, amíg jobb idők nem jönnek, és ez lassulást okoz az ingatlanpiacon. De ne feledjük, hogy a piacok természete ciklikus, és minden visszaesést újabb fellendülés követ.

2024-ben igénybe vehető támogatások

Az ingatlanvásárlást tervezők számára fontos változásokat tartalmaz a következő évben esedékes család- és lakástámogatási rendszer megújítása. Gulyás Gergely június 22-én tájékoztatott a tervezett módosításokról, amelyek két fő irányba mozognak: bizonyos támogatások értéke növekedhet, de a követelmények is komolyabban szigorodhatnak. Az egyik legfontosabb változás a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) átalakítása.

A kisebb településeknek szánt CSOK támogatás összege nőni fog.

A kormány úgy véli, hogy a CSOK jelenlegi formájában elsősorban az 5000 fő alatti településeken található ingatlanvásárlóknak jelent komoly előnyt. Az ennél nagyobb városokban és a fővárosban a CSOK alapösszege nem nyújt érdemi segítséget. Ennek következtében a kisebb településeken található ingatlanok vásárlására és felújítására szánt CSOK összege emelkedik, a támogatás összegét pedig a jövő évtől növelni fogják.

2024. január 1-jétől az alábbi összegek állnak majd rendelkezésre új lakás vásárlására vagy építésére:

• 1 gyermek esetén 1 millió Ft • 2 gyermek esetén 4 millió Ft • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió Ft

A falusi CSOK összege bővítés, felújítás esetén pedig:

• 1 gyermek esetén 500 ezer Ft • 2 gyermek esetén 2 millió Ft • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió Ft

Használt lakás vásárlása és felújítás esetén:

• 1 gyermek esetén 1 millió Ft • 2 gyermek esetén 4 millió Ft • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió Ft

A falusi CSOK-ból az ingatlan vételárának legfeljebb felét lehet finanszírozni, a használt lakás vásárlásával kapcsolatos változtatásokkal kapcsolatban azonban még nincs információ.

A nagyobb településeken élőknek a CSOK támogatást leépítik

Nehéz idők jönnek, 2023 második fele a legtöbb ember számára egyet jelent a bizonytalan jövőképpel, ami az ingatlanpiacra is rányomja a bélyegét. Folyamatosan nyomon követem és beszámolok majd a változásokról!

Az LZ Ingatlan Expertként szeretném, ha minden döntést jól informáltan hoznál meg, legyen szó akár vásárlásról, akár eladásról. Kövesd az oldalam, hogy mindig képben legyél az ingatlanpiac legfrissebb trendjeivel és változásaival!

Vegyük fel a kapcsolatot

Kövess a Facebookon, értesülj az ingatlanpiaci változásokról időben!


Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek