Válságban az építőipar? Durva visszaesés következhet

2022 utolsó negyedévére, vagy legkésőbb a 2023-as esztendő elején drasztikus mélyrepülésbe kezdhet az építőipar. Ha ez megtörténik, az nyilvánvalóan az ingatlanpiacra is komoly hatást fog gyakorolni. Hogyan jutottunk el idáig? Melyek azok a kihívások, amelyek maguk alá gyűrhetik a szektort? Van még remény a növekedésre?

A gazdaság mozgatórugója, az építőipar

A közel egy évtizedig tartó recesszió után 2017-től az építőipar ismét szárnyra kapott, amit a koronavírus-járvány kirobbanása egy rövidebb időszakra némileg visszavetett.

A turizmus mellett jelenleg ez nemzetgazdaságunk egyik legfontosabb ágazata, ami az összfoglalkoztatás 8%-át teszi ki.  2021-ben a regisztrált vállalkozások közel 6 %-a az építőiparban tevékenykedett. A kiegészítő tevékenységeket figyelembe véve mintegy 11%-os a szektor részesedése a hazai GDP-ből. 

Hogy állunk most?

A 2022-es adatokat vizsgálva még jól áll az építőipar, összességében 4-5%-os növekedésről beszélünk a tavalyi esztendőhöz képest. Azonban csökkenés már nyár óta tapasztalható, főként a lakossági építkezéseknél. Nem kell hozzá sok, hogy a válság az ipari beruházásoknál is éreztesse a hatását. 

 

Drasztikus mélyponton a tranzakciók száma

A piac beszűkült, a tranzakciók száma folyamatos lejtmenetben van. 2022 szeptemberében 9200 lakhatási célú ingatlan cserélt gazdát. Ez 22%-kal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A meghosszabbított állami támogatások (például CSOK, babaváró) azért még továbbra is életben tartják a piacot.

Kihívások, melyekkel a szektornak szembe kell néznie

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek