A házvásárlás menete: a tulajdoni lap lekérése – Nincs szükség drága ügyvédre vagy sorban állásra!

házvásárlás menete - tulajdoni lap letöltése - Leskó Zoltán ingatlanértékesítő

Hiába szemelted már ki a neked tetsző álomotthont, a házvásárlás menete akkor is egy roppant fárasztó, költséges és hosszadalmas folyamat. Egyik fontos lépése a tulajdoni lap lekérése – ugyanis, ha ez nincs a birtokodban, kockázatos lehet aláírni a szerződést (sőt, addig foglalót, előleget se adj). A dokumentum megszerzéséhez nincs szükség ügyvéd segítségére – Te magad is elintézheted, akár otthonról, díjmentesen.

Mit tartalmaz a tulajdoni lap?

Ebben az okiratban a hivatalos ingatlan-nyilvántartás friss adatai találhatóak meg az adott házra, lakásra, vagy telekre vonatkozóan. 

A tulajdoni lap I. részében olyan alapinformációk szerepelnek, mint a cím és a helyrajzi szám, a pontos méret (m2 vagy telek esetében hektár), valamint az ingatlan besorolása (pl. társasházi lakás, gazdasági épület…stb.).

A tulajdoni lap II. részéből egyértelműen megállapítható, hogy ki vagy kik a tulajdonosok, illetve milyen jogcímen, mikortól birtokolják az ingatlant.

A III. részt extra fontos ellenőrizni, hiszen ebből látható, hogy van-e valamilyen teher (pl. jelzáloghitel) a megvásárolni kívánt házon, lakáson.

>> Egy kis kulisszatitok: ingatlan értékbecslés során mindig lekérem a tulajdoni lapot, hiszen csak így tudom pontosan megállapítani a lakás/ház valós forgalmi értékét.<<

Mi az a széljegy?

A széljegy egy nagyon fontos rész a tulajdoni lap elején. Itt kerül felsorolásra minden, az ingatlannal kapcsolatban benyújtott, folyamatban lévő kérelem, dátummal és iktatószámmal ellátva. A széljegyből egyszerűen kideríthető, hogy megindult-e már az adott ingatlan-nyilvántartási eljárás. 

A földhivatal a kérelmeket beérkezési sorrendben bírálja el. Hogy mi ennek a jelentősége? Például amennyiben észreveszed, hogy a széljegyen található már egy bejegyzési kérelem, jobb, ha „menekülőre fogod”, és még időben elállsz a vásárlástól. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy az eladó azzal próbál trükközni, hogy rajtad kívül másoknak is értékesíti ugyanazt a lakást/házat.

A házvásárlás menete – a külterületi (zártkerti) ingatlan buktatói

A földterületek alapvetően két osztályba sorolhatók attól függően, hogy adott település közigazgatási határán belül (belterületi) avagy kívül (külterületi) helyezkednek-e el. A belterületi ingatlan hitelbe bevonható fedezetként is használható, azaz igényelhető rá jelzáloghitel.

Egy külterületi ingatlan hivatalosan mezőgazdasági/ipari célú ingatlannak minősül, éppen ezért más előírások vonatkoznak rá. Ugyanezt jelenti a zártkerti ingatlan kifejezés, ami ma már hivatalosan nem használatos – ugyanakkor a köznyelvben továbbra is megmaradt, illetve régebbi tulajdoni lapokon is találkozhatunk vele. 

A külterületi (zártkerti) ingatlanok legnagyobb hátránya, hogy egy ilyen típusú ház vagy lakás a legtöbb banknál nem használható fedezetként, illetve CSOK sem igényelhető rá. A csekély beépíthetőség (telekmérettől függően maximum 3%) pedig már csak „hab a tortán”.

A tulajdoni lap lekérésnek, letöltésének menete

Azon gondolkodsz, hogy időpontot foglalsz a földhivatalba, vagy megbízol egy ügyvédet? Öreg hiba! Ügyfélkapu regisztráció birtokában a tulajdoni lap online is lekérhető, ami jóval kevesebb macerával jár, ráadásul általában ingyenes. Amire még szükséged lesz, az az ingatlan pontos címe vagy helyrajzi száma.

TIPP: a tulajdoni lapot a szerződés aláírása előtt néhány órával ismételten érdemes lekérned, hogy biztos lehess benne, nem történt-e változás.

Típusai:

Szemle = csak az érvényes, friss bejegyzések, adatok láthatók

Teljes = a törölt bejegyzések is megtekinthetők

Az alábbi esetekben nem kell fizetned a dokumentum elolvasásáért/beszerzéséért:

  • A tulajdoni lap I. része havonta 20 alkalommal díjmentesen megtekinthető
  • Nem hiteles tulajdoni lap (tájékozódáshoz tökéletes) – maximum 2 db/év megtekintés és letöltés

További fizetős alternatívák (letöltés pdf formátumban, fizetés bankkártyával):

  • Nem hiteles tulajdoni lap a harmadik lekérdezéstől – 1000 Ft/db
  • Elektronikus hitelesítéssel ellátott tulajdoni lap (aláírással, időbélyegzővel) – 3600 Ft

Mikor kell hitelesített másolat?

Hivatalos ügyintézéshez (pl. banki hitelügyintézés) már természetesen hitelesített verzióra van szükség. Hiteles, papír alapú másolatot is beszerezhetsz, viszont ezt már személyesen kell intézned a földhivatalban (díja 2022-ben 6250 Ft). Az e-hiteles tulajdoni lapot szintén elfogadják a bankok, hatósági szervek. Itt arra kell odafigyelni, hogy kinyomtatva érvényességét veszti, kizárólag elektronikusan minősül bizonyító erejű dokumentumnak. Megtekintéséhez le kell tölteni az e-Szignó programot.

A házvásárlás menete során nem szabad megfeledkezned a tulajdoni lap kikéréséről. Hiszen vevőként olyan kérdésekre kaphatsz egyértelmű választ, mint, hogy valóban a tulajdonos árulja-e az ingatlant, vagy, hogy a lakás, ház nincs-e hitellel, haszonélvezeti joggal terhelve. 

Tehát ha már az adásvétel kezdeti szakaszában biztosra szeretnél menni – de az ingatlan tulajdonosa nem bocsátja rendelkezésedre a tulajdoni lapot –, a legjobb, amit tehetsz, hogy Te magad kéred le online.

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek