A rezsicsökkentés módosítása – ingatlanpiaci elemzés 2022 második felére

ingatlanpiaci elemzés Leskó Zoltán ingatlanszakértő

Egy korábbi cikkben már beszámoltam arról, hogy jelenleg óriási a bizonytalanság a piacon. Ez a következő hónapokban valószínűleg még tovább fog fokozódni.

Úgy gondolom, hogy egy magát profinak valló ingatlanközvetítőnek fontos tisztában lennie az aktuális gazdasági változásokkal, összefüggésekkel. Most ezeket veszem górcső alá 2022 második felére vonatkozóan. Ingatlanpiaci elemzés közérthetően – nézzük meg, hogy a rezsicsökkentés eltörlése, módosítása, illetve a kata szigorításának hatására mi várható a közeljövőben. 

Csökkenni fognak az ingatlanárak?

Az elmúlt 2-3 évben egyre feljebb kúsztak a négyzetméter árak, ami a közelmúltban mérsékelten ugyan, de valamelyest normalizálódni látszik.  A következő hónapokban további csökkenésre számíthatunk. 

Ugyanakkor a vevők továbbra sincsenek könnyű helyzetben – egyszer csak azon kapták magukat, hogy egy rendkívül labilis gazdasági környezetben kell túlélniük. Ennek az lett az eredménye, hogy akár még a foglaló letétele után is visszaléptek a vásárlástól. Az infláció hatására, annak ellensúlyozása érdekében a jegybanki alapkamat a 2022-es évben közel a duplájára emelkedett, jelenleg 10% körül jár. Emiatt a hitelfelvétel is nehézkessé vált, a törlesztőrészletek az egekbe szöktek. Aki teheti, most inkább elhalasztja a vásárlást. Április-májusra – elsősorban az orosz-ukrán háború hatására – 35%-kal csökkent az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ami a májusi-júniusi időszakra már körülbelül 50%-os visszaesést jelent a keresletben. 

Mindezek fényében az eladók kénytelenek lesznek lejjebb tornászni az árakat, ha valóban szeretnék értékesíteni ingatlanjukat.

Az energetikai szempontok felértékelődése

Biztos vagyok benne, hogy a kifejezetten kedvezőtlen energetikai besorolású ingatlanok iránt megcsappan majd a kereslet – ezek a házak, lakások most gyakorlatilag eladhatatlanná válnak. Az adásvételeknek eddig is kötelező eleme volt az energetikai tanúsítvány megléte, amit most már jobban meg fognak nézni a vásárlók, és ennek tükrében mérlegelnek. A korszerűbb, energiatakarékosabb, alacsonyabb fogyasztású ingatlanoknál minden bizonnyal megnő az érdeklődés.

Mit tegyek, ha nagy alapterületű házamat, lakásomat értékesíteném?

A tanácsom az, hogy egyetlen percig se várj! Azt viszont tudnod kell, hogy ezt már csak jóval a korábban reálisnak számító ár alatt teheted meg. Ha viszont húzod-halasztod a dolgot, az értékesítésre már csak a válság lecsengése után, becslésem szerint 1,5-2 év múlva lesz lehetőséged. Ha a nagy alapterület magas áram- és gázfogyasztással párosul, esélyes, hogy most jó időre beragad a piacon az ingatlanod.

Ingatlanpiaci elemzés – Mi a helyzet az új építésű ingatlanokkal?

A 2021 októberében bevezetett zöld hitel miatt tömegesen épültek és kerültek eladásra új építésű ingatlanok.  A 200+100 milliárd forintnyi keret azonban nemrég kimerült, így megszűnt ez a kedvező lehetőség. Az elkeserítő gazdasági helyzet a beruházóknak sem kedvez. A jegybanki alapkamat és az alapanyag árak emelkedése jelentősen visszafogta az építkezések számát

2023-ban igénybe vehető támogatások

Az egészen biztos, hogy a népszerű családtámogatások jövőre is elérhetőek lesznek, sőt, a keret növekedni fog. Például a babaváró az idei 91 milliárdról 175 milliárdra kúszik fel. A tervek szerint a lakástámogatások összesen több mint 491 milliárd forintot tesznek majd ki a 2023-as évben. Ez 30%-kal több mint amit idén szánt erre a célra a kormány.

Ugyan az otthonteremtési támogatásokra már megvan az elkülönített összeg a 2023-as költségvetésben, azt még nem lehet tudni, hogy ezek milyen formában, milyen feltételekkel fognak megvalósulni. Visszakanyarodva az előző témához, többek között ez is közrejátszik abban, hogy a vásárlók mellett a beruházók szintén kivárnak az új építésű ingatlanoknál, hiszen nem tudják, milyen típusú házakra, lakásokra lesz kereslet.

Spórolás mindenek felett – fókuszban a korszerűsítés

Építkezés helyett inkább a meglévő ingatlanok korszerűsítésén, energiahatékonysági fejlesztésén (például hőszigetelés, napelem felszerelése) van most a fókusz. Sokan olyan gyors, olcsónak hitt megoldásokat keresnek, mint a (kisméretű) cserépkályha, ami azonban hosszú távon nem feltétlenül célravezető. Előbb-utóbb a szén és a fa ára is tovább fog emelkedni. Inkább a szigetelést és a nyílászárók állapotát javasolt megvizsgálni, azokat korszerűsíteni, megakadályozva a hőveszteséget.

Megoldás lehet a zöld energia?

A napelem ára az új építésű ingatlanok árával – és az elektronikai alkatrészek hiányával – párhuzamosan emelkedett. Ugyanakkor még mindig költséghatékony alternatívának bizonyul, akárcsak a többi megújuló energiaforrást támogató rendszer (például a hőszivattyú). Az ilyen jellegű beruházások megtérülési ideje most hatványozottan növekedni fog. Már egy 9000 forintos havi villanyszámla felett érdemes elgondolkodni a napelem felszereltetésén.

A rezsicsökkentés módosítása az albérletpiacot is átalakítja 

Nem lesz ritka eset, hogy egy bérlő felmondja a szerződést a magas fenntartási költségekre hivatkozva, például egy elektromos fűtéssel rendelkező lakásnál. Elmúlnak azok az idők, amikor több egyetemista együtt vesz ki egy nagyobb méretű ingatlant, hiszen úgy biztosan túllépnék a kormány által meghatározott „normál” fogyasztást. Várhatóan a kisebb, korszerűbb, valamint a távfűtéses lakások lesznek keresettek a piacon. Akárcsak 20 évvel ezelőtt Németországban, a távfűtéses panelek ismét az olcsó lakhatás legnépszerűbb alternatívájává válnak.

Akik az elszálló árak és az extrém magas törlesztőrészletek miatt nem tudnak saját ingatlant vásárolni, azok közül sokan – minimum a gazdasági helyzet stabilizálódásáig – albérletbe kényszerülnek. Ez azzal fog járni, hogy az 1-2 éve folyamatosan növekedő bérleti díjak vélhetően tovább emelkednek.

Nehéz idők jönnek, 2022 második fele a legtöbb ember számára egyet jelent a bizonytalan jövőképpel, ami az ingatlanpiacra is rányomja a bélyegét. Folyamatosan nyomon követem és beszámolok majd a változásokról!

Vegyük fel a kapcsolatot

Kövess a Facebookon, értesülj az ingatlanpiaci változásokról időben!

Tarts velünk a legközelebbi real estate stars gálán!

Megosztás
Megosztás

Ezek is érdekelhetnek